Talon ulko-ovelta avautuu suuri puutarha, jota Goldstone rakastaa. Kuva Teemu Heikkilä.

Taiteilija Edvina Goldstone asuu vaaleanpunaisessa omakotitalossa aivan Riihimäen keskustan kupeessa.

Kun kuvataiteilija Edvina Goldstone muutti Iso-Britanniasta Suomeen 1990-luvun puolivälissä, Suomi oli juuri liittynyt Euroopan Unioniin. Muuttoon liittyvä paperisota oli välillä vailla logiikkaa, mutta Goldstone ihastui Suomessa moneen asiaan: tilantuntuun, suomalaisten identiteettiin ja reiluuteen, sekä paikallisten vahvaan luontosuhteeseen. Niitä asioita Thatcherin Britanniasta ei löytynyt.

Nyt Goldstone on asunut Suomessa reilut 20 vuotta – ja suurimman osan siitä ajasta hän on ollut Riihimäellä. Sinä aikana on tapahtunut paljon. Suomi on kasvanut eurooppalaiseksi valtioksi – ja toisaalta, Britannian on vallannut Brexit.
”Surullista kyllä, moni niistä asioista joita aluksi Suomessa ihailin, on katoamassa”, hän sanoo.

Yksi asia hänelle Suomessa on kuitenkin edelleen tärkeä: oma koti.

Goldstone asuu yhdessä aviomiehensä kanssa Riihimäen keskustan kupeessa, Koivistonmäen omakotitaloalueella. Heillä on kolmikerroksinen, vaaleanpunainen omakotitalo, joka on alun perin rakennettu 1900-luvun alussa. Asuintilojen lisäksi talossa on Goldstonen työhuone. Talon ulko-ovelta avautuu suuri puutarha, jota Goldstone rakastaa.

Goldstone on asunut tässä talossa lähes kaksikymmentä vuotta.
”Aloitimme talon remontoimisen mieheni kanssa heti hääpäivämme jälkeen!”

Goldstonen ensimmäiset kodit Riihimäellä eivät olleet läheskään yhtä hulppeita kuin nykyinen.
”Ensimmäinen asuntoni oli 20 neliömetrin studio. Asuin siellä kahden lapseni kanssa”, hän kertoo.

Myöhemmin Goldstone muutti Riihimäen Kansalaisopiston vieressä tönöttävään valkoiseen puutaloon. Talossa ei ollut lainkaan sähköä – ja sittemmin se on jo purettu.

Oma talo pitää tiukasti kiinni Riihimäellä.

Riihimäen sijaintia rautatien varrella Tampereen ja Helsingin välissä yleensä ihaillaan. Tarjoaahan sijainti mukavan määrän työpaikkoja suhteellisen helpon matkan varrella.

Goldstone kuitenkin kaipaa aikoja, jolloin elämä keskittyi Riihimäelle ympäryskuntien sijaan. Nyt kaikilla tuppaa olemaan kiire ja osa hänen tuttavistaan on muuttanut työn perässä suurempiin kaupunkeihin. Goldstone itsekin käy pari kertaa viikossa töiden takia pääkaupunkiseudulla.

Mutta se oma talo, se pitää Goldstonen tiukasti kiinni Riihimäellä. Hän katselee ympärilleen keittiössä.
”Ei tällaista saisi mistään muualta.”

Teksti: Kati Ala-Ilomäki
Kuva: Teemu Heikkilä