Tony Latva
Peltosaari on edullinen paikka asua. Remontoidun kolmion saa kevyesti alle 100 000 euron, kertoo Tony Latva. Kuva Teemu Heikkilä

Tony Latva haluaa asua lapsuutensa maisemissa Peltosaaressa.

Riihimäen rautatieaseman länsipuolella kohoaa joukko kerrostaloja. Siellä on aito 70-lukulainen lähiö, Peltosaari, eli Peltsi. Peltosaaressa asuu lähes 3000 ihmistä, eli joka kymmenes riihimäkeläinen.

Ja vaikka Peltosaari näyttää aivan tavalliselta lähiöltä, se on aika poikkeuksellinen: Peltsi sijaitsee aivan Riihimäen keskustan kupeessa ja sen kehittäminen ja viihtyisyys ovat avainasemassa Riihimäen kaupungin kannalta. Siksi asuntoja peruskorjataan tiiviiseen tahtiin ja tänä vuonna alkaa myös uudisrakentaminen. Alueen asukkaat ovat olleet kehitystyössä tiiviisti mukana Peltosaari-projektin kautta.

Postityöntekijä, bloggari ja euroviisufani Tony Latva, 46, on asunut yhteensä reilut 10 vuotta Peltosaaressa. Ensimmäisen kerran hän asui siellä lapsuudessa. Nyt, viimeiset kolme vuotta, hän on omistanut osakkeen Otavankadulla.

Kolme asiaa vaikuttivat Latvan päätökseen ostaa asunto Peltsistä.

Ensinnäkin, Latvan mielestä Peltosaaren sijainti ”huippu”.
”Rautatieasema on kivenheiton päässä ja lenkkipolku alkaa kulman takaa”, hän kertoo.

Toisekseen, Latvalla ei ole autoa, eikä sitä Peltosaaressa tarvitsekaan – lähiöstä suurin osa kun on autotonta muutenkin.
”Yritämme vaimoni kanssa olla ekologisia ihmisiä.”

Kolmanneksi, Peltosaari on edullinen paikka asua. Remontoidun kolmion saa kevyesti alle 100 000 euron.
”Rahaa jää muuhunkin elämiseen kuin asumiseen.”

Latvaa ihastuttaa myös Peltosaaren asuntojen huonerakenne. Asunnot ovat neliöitään tilavamman tuntuisia ja 70-luvun asunnoissa keittiö on vielä erillinen huone. Jos tiskit jäävät illalla tiskaamatta, ei se näy koko asuntoon.

Kuten lähiöillä yleensäkin, Peltosaarella on kyseenalainen maine. Latvankin valintaa joskus ihmetellään. Kun hän aikuisena palasi Peltosaareen, hän kuitenkin tunsi palanneensa kotiin.
”Kun aloin etsiä asuntoa, en edes etsinyt oikein muualta kuin täältä.”

Latvalla, kuten monella muullakin lapsuutensa 80-luvulla Peltosaaressa viettäneellä, on kauniit muistot lähiöstä.
”Täällä oli turvallista kasvaa”, hän sanoo – ja turvalliseksi hän kokee olonsa nytkin.

Teksti: Kati Ala-Ilomäki
Kuvat: Teemu Heikkilä