Kuva Teemu Heikkilä
Syntyperäiselle loppilaiselle, Olli Kytömäelle riittää tuttuja Lopen raitilla. Kuva Teemu Heikkilä

Kotiseuturakkautta on joskus vaikea pukea sanoiksi. Mutta kun kodin löytää, rakkauden tuntee. Rekkakuski Olli Kytömäki kertoo, miksi hän viihtyy Lopella.

Kun Olli Kytömäki, 44, istahtaa Lopen kirkonkylän linja-autoaseman kupeessa sijaitsevan pizzerian terassille, ei mene kuin hetki kun ohikulkija moikkaa ja tulee vaihtamaan kuulumisia. Eikä ihme, Kytömäki on syntynyt ja asunut Lopella koko elämänsä lukuun ottamatta parin vuoden jaksoa Riihimäellä.
”Minulla on vahva kotiseuturakkaus”, Kytömäki sanoo. ”Se on sydämenasia.”

Kotiseuturakkaus on sydämenasia.

Sydämenasioita on joskus vaikea selittää, niin kuin on nytkin. Turvallinen ja juuri sopivan kokoinen, sekä sijainniltaan loistava ovat asioita, jotka Kytömäelle tulee ensimmäisenä Lopesta mieleen.

Moninaisia harrastusmahdollisuuksia Lopelta löytyy niin urheilun, kauniin luonnon, kuin vaikkapa hienosti hoidetun kulttuuritarjonnan parista, josta musiikkia harrastava Kytömäki nostaa esiin maailmallakin huomiota saaneen kuorotoiminnan, taidokkaan harmonikkaorkesterin, sekä kesäteatterin.

Turvallisuuden tunne tulee tutuista ihmisistä

Sopivan kokoinen Loppi on Kytömäen mielestä siksi, että ”välillä tulee vieraitakin ihmisiä vastaan”. Ja toisaalta, esimerkiksi Kytömäen tyttären koulussa suurin osa vanhemmista tuntee toisensa ainakin jollakin tasolla. Se luo turvallisuuden tunnetta.
”Lopella elämä on leppoisaa ja ihmiset ovat yleensä valmiita auttamaan toisiaan. Uskon, että etenkin lapsiperheet arvostavat sellaista”, Kytömäki sanoo.

Kytömäki itse on ollut aktiivisesti luomassa loppilaista henkeä. 1990-luvulla hän ystävineen järjesti muun muassa Loppijärvi Happening -tapahtumaa. Nykyisin hän pitää huolen siitä, että hänen perheensä osallistuu Lopen tapahtumiin.
”Arvostan sitä, että meillä löytyy ihmisiä, joilla on halua järjestää tapahtumia, ja me käymme niissä aina, kun tilanne sallii”, hän sanoo.

Esimerkiksi keväästä syksyyn Lopen torilla järjestetään erilaisia markkinatapahtumia, jotka ovat suosittuja paikallisten kohtaamispaikkoja – ja joissa käy myös niitä ”vieraitakin ihmisiä”.

Teksti: Kati Ala-Ilomäki
Kuva: Teemu Heikkilä