Mikkoloilla on Lopella yksi Suomen vanhimmista maatilan suoramyynneistä. Kuva Teemu Heikkilä
Mikkoloilla on Lopella yksi Suomen vanhimmista maatilan suoramyynneistä. Kuva Teemu Heikkilä

Mikkolat asuvat Etelä-Lopella. He pyörittävät omaa maatilayritystä ja nauttivat harrastuksista. Miltä kuulostaisi omakotitalo maalaisidyllissä, metsästysmaastojen ja uimarantojen läheisyydessä?

Olisiko se kaukana kaikesta? Vai sittenkin lähellä?

Anne ja Antti Mikkola asuvat maalaistalossa Lopen etelä-rajalla.
”Meiltä on reilun puolen tunnin ajomatka lentokentälle ja jos haluaa ostoksille, niin sama aika kestää kauppakeskus Jumboon Vantaalle”, kertoo Antti Mikkola.

Loppi on vihreä, luonnon läheinen kunta jossa on noin 300 järveä ja lampea. Lopella on reilut 8000 asukasta, ja paljon kesä-asukkaita. Loppi sijaitsee Karkkilan, Hyvinkään ja Riihimäen välissä. Lopella on useita kyliä Lopen kirkonkylän lisäksi, suurimpia näistä ovat Läyliäinen ja Launonen.

Mikkoloiden maatilan suoramyynnistä saa luonnollisesti Lopen perunaa, mutta myös oman tilan jauhoista tehdyt leivät ja pullat.

Mikkoloilla on Lopella yksi Suomen vanhimmista maatilan suoramyynneistä. Mikkolan Suoramyynti tuottaa suurimman osan tuotteistaan itse. Pääartikkeli on Lopen peruna, ja lisäksi myymälästä löytyvät juurekset, vihannekset, jauhot, kananmunat, mehut, hillot, poronlihaa ynnä muuta. Myynnissä olevat leivät ja pullat leivotaan joka aamu omassa leipomossa, oman tilan jauhoista.

”Lähiruoka on nostanut hyvin profiiliaan, ja olemme kehittäneet toimintaamme sen mukaan. Uusimpana tuotteena mainittakoon itse tehty jäätelö”, Antti kertoo. ”Yrittäjän on hyvä olla Lopella, sillä täällä on toimiva yrittäjäjärjestö, Lopen yrittäjät, joka pitää huolta yrittäjistä. Samoin Lopen kunta tukee yrittäjätoimintaa parhaansa mukaan.”

Mikkolat ovat syntyperäisiä loppilaisia. He muistavat toisensa jo alakouluajoilta. Moni loppilainen lähteekin opiskelemaan muualle mutta palaa sitten takaisin synnyinsijoilleen.
”Täällä on paljon paluumuuttajia”, Anne Mikkola kertoo. ”Moni kokee, että tämä on hyvä paikka rakentaa talo ja kasvattaa perhe.

Lopella on hyvä harrastaa: sählyä, tanssia, taekwondoa, autourheilua, yleisurheilua, metsästystä, enduroa.

Vaikka Loppi ei ole kaupunki, siellä on hyvät harrastusmahdollisuudet. Muun muassa sählyseura LFT pärjää hyvin ja Lopella toimivassa Etelä-Hämeen tanssiopistossa oppia saa alansa parhailta opettajilta. Lopella toimii myös TaekWonDo seura, autourheiluseura ja monta muuta urheiluseuraa ja harrasteyhdistystä.

Anttia kiehtoo erityisesti Lopen luonnon ja lähialueiden tarjoamat mahdollisuudet. Hän harrastaa moottoriurheilua, golfia ja metsästystä.
”Lopella toimii monta aktiivisia metsästysseuroja ja Lopen ampumaradalla voi käydä ampumassa monella erilaisella aseella”, Antti kertoo.

”Lopella on myös endurosafareita järjestävä yritys, Lopen Enduro. Sillä on ehkäpä yhdet Suomen hienoimmista reiteistä. Saukkolan EK löytyy Lopen Topenolta, joka on omassa mittakaavassaan Suomen ainut ralliautojen testi-EK”, Antti jatkaa.

Teksti: Kati Ala-Ilomäki
Kuva: Teemu Heikkilä