Laaksosten tontilla riittää nurmenleikkuuta 2 000 neliön verran. Nyt sen hoitaa robottiruohonleikkuri.

Hausjärven Monnilla on lähes täydellinen sijainti maaseudulla, kahden kaupungin välissä.

Hyvinkään ja Riihimäen välimaastossa, Hausjärven kunnan alueella, sijaitsee noin tuhannen asukkaan Monni. Monnin väkiluku on kasvanut tasaisesti, mutta viime vuosikymmen on silti ollut hiljainen.

Nyt kylässä kuitenkin alkaa tapahtua, kun uutta asemakaavaa rakennetaan. Suunnitteilla on uusia teitä, kevyen liikenteen väyliä, uusi koulu, valokuituverkko ja myytäviä tontteja – hurjimpien visioiden mukaan asuntoja olisi tulossa jopa kymmenelle tuhannelle ihmiselle.

Tilaa tarvittiin lisää

Petteri Laaksonen, 37, muutti Monniin reilut kolme vuotta sitten vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.
”Kolmas lapsi syntyi viisi päivää muuton jälkeen”, hän kertoo.

Laaksonen asui perheensä kanssa vuosia Hyvinkään keskustassa ja kun tilaa tarvittiin lisää, kävi melko pian selväksi, että aivan Hyvinkään ytimeen perhe ei enää asettuisi. Laaksonen ja hänen vaimonsa ehtivät katsella asuntoja puolitoista vuotta ennen kuin oikea asunto löytyi.

Tai itse asiassa, elettiin tammikuuta, kun Laaksosen vaimo lähetti miehelleen sähköpostilla ilmoituksen Monnissa myynnissä olevasta talosta. Ei niin, ettäkö vaimo olisi ihastunut Monniin. Hän vastusti ajatusta muutosta pois Hyvinkäältä.

Markettiin Monnista vartti

Mutta sitten tuli kesä ja Monnin asunto oli edelleen kaupan. Laaksoset kävivät asuntoa katsomassa – ja ihastuivat siihen. Nyt heillä on yli sadan neliön omakotitalo, jossa on valtava tontti, pelkästään nurmikkoa löytyy 2 000 neliötä. Laaksonen ajoi nurmen kaksi kertaa, kunnes totesi, että parasta on hankkia robottiruohonleikkuri.

Monnissa perhe on tyytyväinen oikeastaan kaikkeen. Lasten päiväkoti on lähellä, samoin Petterin työpaikka. Kouluun on 3,5 kilometrin matka, mutta sinne esikoinen kulkee koulubussilla. Eikä kaupassa käyntikään ole sen hankalampaa kuin Hyvinkään keskustassa asuessa.
”Siellä meidän kodin lähellä oli Siwa. Vuosien aikana kävimme siinä ehkä muutaman kerran ilman autoa”, Laaksonen kertoo.

Markettiin Monnista kestää autolla se sama vartti kuin ennenkin.

Teksti: Kati Ala-Ilomäki
Kuva: Teemu Heikkilä