No sehän on tietysti peruna. Kuin yhdestä suusta seudulla asuvat täsmentävät videolla vastausta – Timo ja Siikli. Perinneruoan tietää jokainen, mutta ilman videon katsomista et tiedä, keneltä menee maha sekaisin.

Pottua pöytään

Loppi on tunnettu perunastaan. Sen hiekkamaat ovat suotuisat perunanviljelylle ja korkeatasoisena ruokaperunana Lopen peruna on Suomessa ja sen ulkopuolellakin käsite. Perunaa on viljelty Lopella jo 1770-luvulla, samaan aikaan sitä alettiin viljellä seitsemässä pitäjässä Hämeessä. Ei ole ihme, että Lopen kunnan nimikkolaji on peruna.

Jos emmit juhannuspöydässäsi Siiklin ja Timon välillä, niin kerrottakoon, että Siikli on ulkoisesti kaunis, kiinteä ja maistuva peruna. Ensimmäiset Siiklit nostetaan yleensä juhannusviikolla, joten pidemmän kasvuajan vuoksi Siikli on kiinteä ja säilyy pidempään. Se sopii keitettäväksi, pannulle, salaatteihin ja erityisesti grilliin.

Timo on Suomen suosituin ja eniten viljelty varhaisperunalajike. Timon nosto aloitetaan yleensä kesäkuun alussa ja sen kausi loppuu heinäkuun alkuun. Timo on maultaan herkkä ja koostumukseltaan kiinteä, mutta aikaisuudestaan johtuen ei niin kiinteä kuin esimerkiksi Siikli. Timo sopii kokonaan keitettäväksi, pannulle tai grilliin. Mutta koska Timo on väärin keitettynä vetisen oloinen, on parasta antaa muutama keittovinkki.

Vinkit perunoiden keittoon

  • Pese perunat juuresharjalla ja raksi irti mahdolliset idut. Nosta perunat odottamaan puhtaaseen, kylmään veteen.
  • Pane perunat kiehuvaan veteen. Vettä tarvitsee olla vain sen verran, että ne juuri ja juuri peittävät perunat. Mausta karkealla suolalla niin, että litralle vettä tulee 1 teelusikka suolaa.
  • Anna perunoiden kiehua rauhallisesti poreilevassa vedessä. Perunoiden keittoaika riippuu koosta: pienet voivat kypsyä jo 8 minuutissa, mutta suuret saattavat tarvita 20 minuuttiakin. Kokeile kypsyyttä tikulla.
  • Valuta keitinvesi tarkkaan pois kattilasta. Nosta kattila hetkeksi kuumalle levylle, niin ylimääräinen kosteus haihtuu. Laita kattilan ja kannen väliin muutama talouspaperinpala tai keittiöpyyhe. Anna kuivahtaa hetki.
  • Nosta perunat höyryävän kuumina pöytään. Ja nauti.