Hausjärven nimen alkuperä on kerrassaan mehukas. Aku Hirviniemi miettii videolla, että Hausjärvi annettiin nimeksi ehkä siksi, ettei paikalle kehdattu antaa nimeä Hausmylly. Haastateltavilta satelee ehdotuksia, mutta yksi tietää oikean vastauksen, ja se ei ole kala, eikä kuoppa, eikä maatalous. Katso video!

Riihimäen nimen alkuperä on sen sijaan arvattava. Riihimäellä aseman lähettyvillä Rautatiepuiston laidalta näet löytyy vähäinen kukkula, jolla on ollut riihi. Riihtä ei enää ole, mutta sen sijaan Riihikivenä tunnettu muistokivi löytyy.

Loppen nimen alkuperälle on hankalampi löytää yhtä selitystä. Nimen alkuperää etymologisesti tutkiessa selviää, että Pohjois-Satakunnassa ja Hämeessä Loppi merkitsee ”soppea, nurkkaa ja syrjäkulmaa”. Loppi-nimi viittaa Suur-Vanajan keskusseutujen nuorempaan syrjäasutukseen. Loppi-sana on tullut kirjakieleen jo 1600-luvulla, ja Lopen pitäjä on perustettu 1632. Loppi-sanan kantavartalo on sama kuin sanoissa ”loppu” ja ”lopettaa”, ja niille vastineita löytyy inkeroisesta, karjalasta, lyydistä, vepsistä, virosta ja liivistä. Sana vaikuttaa olevan omaperäinen sana, jonka alkuperä jää historian hämärään. Jos tiedät muita teorioita tai tarinoita Loppi-sanan synnystä, lähetä ne sähköpostilla osoitteeseen viestinta@riihimaki.fi.

Jos videon katselunkin jälkeen jäit miettimään, mistä Hausjärven nimi on tullut, vilkaise vastaus Tiesitkö tätä -sivulta.