Riihimäen kaukolämpö on jopa 40 prosenttia halvempaa kuin esimerkiksi Mäntsälässä. Ekokem tuottaa ekologisesti lämpöä, jota energiaverot eivät rasita.

Riihimäellä on tutkitusti pieni hiilijalanjälki. Riihimäkeläisten ekologinen jalanjälki oli pienin 23 kunnan joukosta (2007). Hyvät junayhteydet ja tiivis kaupunkirakenne aseman ympärillä vähentävät erityisesti liikenteen päästöjä. Riihimäellä et tarvitse kahta autoa, pärjäät vaikka polkupyörällä!

Riihimäki on Reilun kaupan kaupunki. Riihimäki sai tämän arvonimen vuonna 2012. Reilun kaupan kaupunkina Riihimäen kaupunki on sitoutunut muun muassa tarjoamaan omissa virallisissa tilaisuuksissaan reilusti tuotettua kahvia ja teetä sekä tiedottamaan Reilusta kaupasta asukkailleen. Myös kaupungin kahviloissa, ravintoloissa ja hotelleissa on tarjolla Reilun kaupan tuotteita.

Hausjärven nimen uskotaan olevan peräisin hauste-nimisestä majavan sukurauhaseritteestä, josta tehtiin lääkettä jo 800-900-luvuilla Euroopan ja Välimeren maiden tarpeisiin. Muun muassa näitä tuotteita kuljetettiin Hämeen Härkätietä pitkin rannikolle myytäväksi.

Niin lähellä

Riihimäki-Helsinki välillä kulkee enimmillään 6 junaa tunnissa. Riihimäellä pysähtyy yli sata junaa päivässä, ja samaan aikaan voi lähteä junia Helsinkiin, Tampereelle ja Lahteen. Junat ja bussit kiidättävät aamu- ja iltaruuhka-aikoina työntekijöitä pääkaupunkiseudulle jopa 10 kertaa tunnissa.

Riihimäeltä Helsinkiin pääsee junalla 43 minuutissa.Ja esimerkiksi Vantaalle vielä nopeammin, matka Tikkurilaan taittuu IC-junalla 28 minuutissa. Riihimäeltä ja Lopen Läyliäisistä ehtii autolla Kehä III:lle noin 30 minuutissa. Yhteydet paranevat entisestään, sillä Riihimäen eteläpuolelle Arolammille tehdään parhaillaan kolmatta moottoritieliittymää.

Hausjärven kolmesta taajamasta pääsee junalla alle tunnissa pääkaupunkiseudulle, ja Riihimäki on vain muutaman minuutin päässä. Hausjärveläiset pääkaupunkiseudulle työmatkaa tekevät saavat HSL:n liityntälipun samaan hintaan kuin pääkaupunkiseudulla asuvat.

Työpaikkoja ja koulutusta

Riihimäeltä löytyy useita yli 200 työntekijän työpaikkoja. Isoja työnantajia ovat muun muassa VR,  Valio,  Wurth, Hämeenmaa, Ekokem, Millog/Puolustusvoimat, Sako ja Kumera. Valiolla on meneillään merkittävä tuotannon laajennus Herajoelle.

Riihimäki on koulukaupunki. Millä muulla 30 000 asukkaan kaupungilla on ammattikorkeakouluyksikkö, jossa opiskelee n. 950 opiskelijaa 28 eri maasta?

Hämeen ammattikorkeakoulun Riihimäen toimipisteen lisäksi Riihimäellä toimii 1 300 opiskelijan Hyria Koulutus, Suomen ympäristöopisto, lukio ja 11 peruskoulua. Sekä tietysti kansalaisopisto, musiikkiopisto ja kuvataidekoulu.

Tapahtumia, tekemistä, luonnonrauhaa

Riihimäellä riittää kulttuuria. Riihimäellä on paljon nähtävää ja koettavaa musiikin, taiteen, museoiden ja kulttuurihistoriallisten nähtävyyksien parissa. Viisi korkeatasoista museota tarjoavat mielenkiintoisia elämyksiä.

Riihimäen Kansainväliset Erämessut on yksi koko Suomen suurimpia messutapahtumia. Erämessuilla vierailee neljän päivän aikana yli 40 000 kävijää ja esittäytyy satoja näytteilleasettajia.

Mommilanjärven soutelu kerää vuosittain yli 1 000 soutelijaa ja useita tuhansia katsojia Hausjärvelle.

Lopella järjestetään vuosittain Poronpolku-tapahtuma, johon osallistuu noin 2 500 patikoijaa. Poronpolku on noin 30 kilometriä pitkä retkeilyreitistö, joka kulkee erämaisissa harjumaisemissa ja soilla.

Lopella on lähes 300 järveä ja lampea, joiden kirkkaat vedet soveltuvat myös sukeltamiseen. Myös melontareittejä löytyy eritasoisille harrastajille noin 20 km.

Riihimäen Hirvijärven vedenlaatu on niin hyvää, että sen pohjassa kasvaa harvinainen Nostoc zetterstedtii -sinilevä, joka muodostaa vadelman muotoisia kasvustoja järven pohjalle. Levä suostuu kasvamaan vain karuissa, hyväkuntoisissa järvissä, ja sitä on Hirvijärven lisäksi tavattu Suomessa vain kahdessa muussa järvessä.

Lopen kunnan nimikkolaji on peruna. Lopen hiekkamaat ovat suotuisat perunanviljelylle ja korkeatasoisena ruokaperunana Lopen peruna on Suomessa ja sen ulkopuolellakin käsite. Hämeessä perunanviljely alkoi 1770-luvulla seitsemässä pitäjässä, joista yksi oli Loppi. 1880-luvulla tuli Forssan markkinoilla myyntiin Lopen perunaa, joka edelleen saa herkkusuut hymyyn.

Hausjärvellä on kymmenen muistokiveä muistuttamassa historiallisista tapahtumista tai ihmisistä.

Suomen 25. paksuin puu on hausjärveläinen tissikuusi, jonka ympärysmitta on muhkea 469 senttiä. Tisskikuusen paksuuntumat ovat oksien tyvissä ja muodot tulevat esilln yleensä vasta puun kypsemmällä iällä.

Riihimäen seudun matkailuesite Parhaat palat poimii Hausjärven, Janakkalan, Lopen ja Riihimäen kiinnostavimmat matkailukohteet: kylät, luonnon ja kulttuurin. Kannattaa tutustua! Parhaiden palojen Facebook-sivulta saat ajankohtaiset vinkit, joten suosittelemme seuraamaan.

Facebook-sivulla järjestetään hauskoja kilpailuja ja arvontoja, joiden satoa tämänkin sivun puhekuplat ovat. Rennompaan elämänmenoon pääset myös mukaan myös Instagramin kautta.