Janne Kataja maantie
Jopa lähi-K-kauppani jokaisella myyjällä on humoristinen ote elämään”, Kataja sanoo. Kuva Antti Törmälä

Viihdetaide on Riihimäellä selkäytimessä. Siksi näyttelijä Janne Katajakin viihtyy lapsuudenkaupungissaan.

Riihimäen kirjaston vieressä on pinkki talo. Lapsena näyttelijä Janne Kataja käveli usein talon ohi ja mietti, että jonakin päivänä hän asuisi tuossa talossa. Nyt Kataja on 35-vuotias ja pinkki talo on hänen ja hänen perheensä koti.

Talolla, kuten Riihimäelläkin, on pitkät perinteet viihdetaiteessa. Pinkissä talossa on asunut näyttelijöitä ennenkin.

”Olohuone on iso, ja siinä voi esiintyä”, Kataja kertoo. ”Piha ei ole niin iso, mutta siinäkin on pidetty reilun sadan hengen pihafestareita!”

Kataja on neljännen polven riihimäkeläinen, eikä hän ole aikeissa muuttaa pois. Riihimäessä Katajaa kiehtoo avoimuus, boheemius ja hyvät kulkuyhteydet niin muualle Suomeen kuin kaupungin sisälläkin.

”Jo lapsena sanoin, että kodista pitää voida kävellä kauppaan”, hän kertoo. ”Meiltä on noin 100 metriä kauppaan, vielä vähemmän uimalaan ja kirjasto on tien toisella puolella.”

Avoimuus näkyy Riihimäellä päivittäisissä askareissa. ”Jopa lähi-K-kauppani jokaisella myyjällä on humoristinen ote elämään”, Kataja sanoo. ”Kun täällä vielä oli verotoimisto, sielläkin oli hauska asioida.”

Pienessä kaupungissa asiakaspalvelutehtävissä on ollut vuosia samoja henkilöitä. Pitkä yhteinen historia karsii muodollisuutta ja luo ympärilleen rentoa ilmapiiriä. Katajalla on paljon ystäviä Riihimäellä, mutta hän uskoo, että kaupunki näyttää hauskan puolensa myös muualta muuttaneille.

”Täällä on helppo verkostoitua ja löytää samanhenkisiä ihmisiä vaikkapa menemällä Pompotiin kahville”, hän viittaa paikalliseen kahvila-kauppaan.

Riihimäen vahvuutena pidetään usein helppoja kulkuyhteyksiä pääkaupunkiseudulle. Riihimäeltä sukkuloikin paljon ihmisiä töissä muissa kaupungeissa, mutta Kataja uskoo, että työpaikkoja syntyy paljon myös kaupungin sisällä.

Hän itse haaveilee, että Riihimäellä kuvattaisiin joku päivä vielä elokuvia. Se on mahdollista. Riihimäen perinteet viihdetaiteessa juontavat yhdestä Suomen vanhimmista ammattiteattereista – Riihimäen Teatterista. Uusia viihdetaiteilijoita kasvattaa Riihimäen nuorisoteatteri, jota Katajakin oli perustamassa 1990-luvun alussa.

”Kaikella on mahdollisuus kasvaa, jos kasvualusta on otollinen.”

Teksti: Kati Ala-Ilomäki
Kuvat: Antti Törmälä ja Tapio Aulu